De Heerlijkheid Handboogvereniging

 

De Heerlijkheid Ammerzoden

Handboogsport

Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten een concentratiesport. Er bestaan handbogen en kruisbogen.

Handbogen zijn er in verschillende soorten:

  • Longbow - een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra’s.
  • Barebow – een “gewone” boog zoals de recurve maar dan zonder extra’s als vizier en stabilisatoren.
  • Recurveboog - een “gewone” boog waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld, daarnaast kan een recurveboog een vizier en stabilisatoren bevatten.
  • Compoundboog - een “hightech” boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.

 

De laatste twee typen bestaan meestal uit een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten (werparmen) worden gemonteerd. Op het middenstuk kunnen naast de handgreep eventueel accessoires als een vizier en stabilisatoren worden geplaatst, ook afhankelijk van de te schieten discipline.

 

Handboogschieten leren

 

In een paar lessen kan je al aardig met een handboog om leren gaat. Om het goed te leren moet je wel regelmatig trainen en aan wedstrijden meedoen. Verenigingen hebben vaak introductiecursussen, beginners- en gevorderden cursussen. Die worden gegeven door trainers die door de bond (NHB) zijn opgeleid. Handboogschieten kan je doen bij 1 van de 238 verenigingen in Nederland. Meestal is er wel een vereniging in de buurt. Verenigingen bieden vaak meerdere soorten boogschieten aan, indoor of outdoor, veld of 3D etc. Veel verenigingen zijn ook geschikt voor minder valide sporters.

 

Wat is er leuk aan?

 

Handboogschieten is in de eerste plaats een individuele sport, die je in gezellige verenigingen beoefent. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Je probeert jezelf continu te verbeteren, je techniek en daardoor (als het goed is) ook je scores. Daarnaast kan je je vaardigheid meten met andere schutters via competities en wedstrijden. Het is dus een sport die je altijd kan doen, in je eentje of met meerderen. Het is tevens een sport die door jong en oud en door valide en minder valide mensen te beoefenen is. Omdat er meerdere disciplines en type bogen zijn, van traditioneel tot high-tech, is er voor iedereen wel een vorm die aanspreekt.

 

Bron: Website Nederlandse Handboog Bond

Geschiedenis
 
In het begin van 1968 werd er in de zaal van Hotel-Café De Roode Leeuw in Ammerzoden met het geweer geschoten. Er waren echter een aantal leden die ook met de handboog wilden schieten. Er werd in 1969 een buitenbaan voor de handboogschutters en een schietkelder voor de geweerschutters aangelegd, en zo ontstond er een vereniging met twee disciplines.

 

Maar de belangen van beide disciplines lagen te ver uit elkaar en zo ontstonden er twee verenigingen met de naam De Heerlijkheid.

In dat zelfde jaar werd er door de leden van de handboogvereniging een hal gebouwd met 8 banen en dat was voor die tijd uniek in de regio. ER volgde nog 2 verbouwingen om het schietmateriaal meer ruimte te geven en de toiletgroep aan te passen.

Als laatste en tevens de grootste groei van onze accommodatie is in 2001 onze huidige accommodatie van 50x16 meter gebouwd met 16 indoor banen voor 18 en 25 meter.  De Ruwbouw van de hal is door een aannemer geplaatst. De leden hebben zelf het binnenafwerking gedaan. Hier is een jaar lang hard aan gewerkt.Daarnaast is er nu ook een outdoor baan voor 30-50-70 en 90 meter.  De laatste is geen wedstrijdbaan maar een trainingsbaan.  

Actieve vereniging:

De Heerlijkheid heeft de zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan. Waar mogelijk wordt alles in eigen beheer gedaan. Zo zijn er vanaf het ontstaan van de vereniging allerlei wedstrijden georganiseerd, we noemen er een aantal.

1970 en 1971     Organisatie district kampioenschappen

1974                     Interland Nederland – België

1983                     Nederlands Kampioenschap klasse A

1988                     Kampioenschap Langstraatse bond

1991 en 1993     Regionale kampioenschappen

1993                      Viering 25 jarig bestaan

1997 – 2000      Bouw van nieuwe schietaccomodatie

v.a. 2001 tot heden organiseren we nog steeds allerlei wedstrijden op regionaal en landelijk niveau.

Contact

De Heerlijkheid Handboogvereniging
Hoge Weide 16
5324 JC Ammerzoden
e-mail: info@hvdeheerlijkheid.nl
Website: www.hvdeheerlijkheid.nl

 

Aanbieders

Bedrijven & Diensten

Horeca

Huis en Tuin

Kleding

Beauty en Wellness

Media

Onderwijs

Sport & Ontspanning

Theater/Film/Cultuur

Verenigingen en Instellingen

Supermarkten

Toerisme

Verenigingen

Vervoer

Winkels

Zorg & Gemeenschap

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven