Fort De Voorne: van fort naar appelcider

FORT DE VOORNE: VAN FORT NAAR APELCIDER

Een honderd jaar oude hoogstamboomgaard, vol oude appel-, peer- en pruimenrassen, verscholen tussen de restanten van Fort De Voorne. Een voormalig fort uit de 16e eeuw, gebouwd door prins Maurtits op een strategische plek, tussen de Maas en de Waal. Ook wel Fort Nassau genoemd. Een bijzondere plek, van zowel natuur- als cultuurhistorische waarde.

Samenwerking

Sinds 1999 is Natuurmonumenten beheerder van het 20 hectare grote gebied dat wordt beheerd voor het behoud van natuur en historie. Om de cultuurhistorie levend te houden is Natuurmonumenten de samenwerking aangegaan met de firma Appel en Peer, een familiebedrijf uit Heerewaarden dat cider en poirée maakt.

Appelcider

Ieder jaar hangt de boomgaard vol met lekkernijen. ‘Daar willen we iets mee doen’, was de gedachte van de firma Appel en Peer. Van de appels die ze in het najaar, met hulp van vrijwilligers, rapen wordt in de winter heerlijke appelcider gemaakt. De bereiding van cider is te vergelijken met het maken van wijn. De appels worden eerst tot pulp gemalen en geperst. Het appelsap wordt gefermenteerd, waarbij suiker wordt omgezet in alcohol en dan moet de cider nog een paar maanden rijpen. ‘De cider heeft een smaak van een droge witte wijn met een duidelijke appelsmaak met verschillende appeltonen’, aldus Jan Willem Pette, kloppend hart van de firma Appel en Peer.

Behoud van natuur en historie

Hoogstambomen met oude fruitrassen vervullen een belangrijke ecologische functie. Op de fruitbomen komen veel insecten af en in het najaar zoeken zoogdieren het gevallen fruit. Het aantal hoogstamboomgaarden is de afgelopen 50 jaar zeer sterk afgenomen. Om het als cultuurhistorische element te behouden wordt jaarlijks alleen het hoognodige gesnoeid en graast er jongvee om de vegetatie onder de bomen kort te houden. Holtes die ontstaan door gevallen takken vormen een broedplaats voor vogels, zoals de ringmus. De kerkuil die in de naastgelegen schuur broedt, vindt er ook zijn voedsel, muizen en grote insecten. Vlinders, zoals de atalanta, komen in de nazomer af op het rottende fruit. De hoogstamboomgaard op Fort de Voorne telt zo’n 200 fruitbomen.

In de winkel

De ambachtelijke cider wordt verkocht bij de Firma Appel en Peer in Heerewaarden, Maria’s biologische catering en eetwinkel in Utrecht, Appels en Peren, ambachtelijke cider en poirée en Sterk, specialist in delicatessen, beiden in Amsterdam. Voor meer verkooppunten check de website: www.firma-appel-en-peer.nl

 

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven